تا به حال برایتان پیش آمده که جیبتان را برای خرید سرم و کرم دور چشم و… خالی کنید، اما بعد استفاده به نتیجه دلخواهتان نرسیده باشید؟ خب این اتفاق میتواند دلایل مختلفی داشته باشد که یکی از آنها، به ترتیب استفاده نکردن از محصولات پوستی است. محصولات پوستی غلظت و میزان نفوذپذیری متفاوتی دارند و باید درست در جای خود استفاده شوند. پس اگر میخواهید با اهمیت و ترتیب استفاده از محصولات پوستی آشنا شوید، در ادامه مطالب همراه ما باشید.
ترتیب استفاده از محصولات پوستی چه اهمیتی دارد؟

همانطور که گفتیم، محصولات پوستی از مواد تشکیل دهنده متفاوتی تشکیل شدهاند و غلظت متفاوتی دارند. مثلا تونرها یا آبرسانها حالت آبکی دارند و به سرعت جذب پوست میشوند و مانعی برای استفاده از باقی محصولات ایجاد نمیکنند. اما مرطوب کننده به خاطر داشتن بافت کرمی، یک لایه قوی و محافظتی روی پوست ایجاد کرده و اگر در اولین مرحله روتین استفاده شود، تاثیر دیگر محصولات را خنثی کرده و دیگر هیچ محصولی نمیتواند به داخل پوستتان نفوذ کند. متخصصان پوستی هم ترتیب استفاده از محصولات پوستی را تایید کردهاند و به شما توصیه میکنند که برای گرفتن بهترین نتایج، حتما محصولات پوستی خود را به ترتیب استفاده کنید. پس حواستان باشد که حتی اگر محصولات پوستی خود را از برندهای معروف و گران قیمت هم بخرید، باز هم بدون رعایت ترتیب راه به جایی نخواهید برد.
باید و نبایدهای استفاده از محصولات پوستی
• از محصولاتی که با نوع پوستتان سازگاری دارند استفاده کنید.
• هر هفته صورتتان را متناسب با نوع پوستتان چند بار لایه برداری کنید.
• اگر پوست چرب و مستعد آکنهای دارید، از محصولات فاقد چربی استفاده کنید.
• قبل استفاده از هر محصولی روی یک قسمت از بدن تست حساسیت انجام داده و حتما دقت کنید که پوست شما در دفعات اول استفاده، به محصول حساسیت نشان ندهد.
• برای شستن صورت از صابون و دیگر شویندههای قلیایی استفاده نکنید.
• از شستن صورت با آب داغ خودداری کرده و از آب ولرم و سرد استفاده کنید.
• هیچگاه محصولات مراقبت از پوست را روی صورت آرایش شده نزنید.
ترتیب استفاده از محصولات پوستی چگونه است؟
به طور کلی، شما باید ابتدا محصولاتی که بافت آبکی دارند را استفاده کرده و سپس به سراغ محصولاتی با بافت سنگین و غلیظتر بروید. این نکته را هم به یاد داشته باشید که محصولات مراقبتی مثل ضد آفتاب یا ویتامین C باید در روتین روزانه و محصولات درمانی مثل رتینول یا سرمهای ضدپیری در روتین شبانه کارایی بیشتری دارند.
در ادامه مقاله ترتیب استفاده از محصولات پوستی در روتین شبانه و روزانه را توضیح خواهیم داد.
ترتیب روتین پوستی روزانه
مرحله اول، شستن و پاکسازی پوست:
خب معمولا کسی در اول صبح آرایش برروی صورت ندارد. اما اگر به هر دلیلی صورتتان را آرایش کرده بودید، ابتدا آرایشتان را با یک پاک کننده آرایشی مناسب مثل میسلار واتر پاک کنید. حالا باید با آب ولرم و شویندهای که با نوع پوستتان مناسب باشد، صورتتان را خوب بشویید. اگر در این مرحله از فیس براش برای شستن صورت استفاده کنید نور علی نور میشود. چون برس فیس براش آلودگیهایی که در منافذ پوستتان نفوذ کردهاند را به خوبی بیرون کشیده و تمیز میکند.
مرحله دوم، استفاده از تونر:
خیلیها استفاده از تونر را ضروری نمیدانند. خب در حقیقت و طبق گفته دکتر راجرز در استفاده از تونر بایدی وجود ندارد. برخلاف تصور خیلی از افراد، تونرها یک محصول خشن و تحریک کننده نیستند و اسیدها و چربی طبیعی پوست را از بین نمیبرند. تونرها به سرعت جذب پوست شده و مانعی برای جذب سایر محصولات ایجاد نمیکنند. استفاده از تونر از چند جنبه اهمیت دارد.
جنبه اول این است که تونرها به عنوان مکمل شوینده صورت عمل کرده و آلودگیهایی که با شوینده از بین نرفتند را کاملا پاک میکنند.
جنبه دوم این است که اگر Ph یا همان اسیدیته پوستتان به خاطر استفاده از شویندههای خشن و ناملایم مثل صابون برهم خورده باشد، میتوانید با استفاده از تونر Ph پوستتان را به حالت نرمال بازگردانید.
جنبه سوم این است که برخی از تونرها با هدف بهبود مشکلات پوستی ساخته شدهاند و حاوی ترکیباتی مثل آنتی اکسیدان، اسید گلیکولیک، مشتقات ویتامین B و… هستند. به همین خاطر میتوانند در رفع مشکلات پوستی به شما کمک کنند.
مرحله سوم، سرمهای پوستی:
حالا که پوست کاملا تمیز شده و میتواند محصولات مغذی را به بهترین شکل به خود جذب کند، طلاییترین زمان برای استفاده از سرم است. سرمهای پوستی محصولاتی با خاصیت درمانی، غلظت زیاد و سرعت جذب بالا بوده و به شما کمک میکنند تا مشکلات خاص پوستیتان را سریعتر درمان کنید. سرمها حاوی ترکیبات بینظیری مثل آنتی اکسیدان، مرطوب کننده و ویتامین C هستند و به شما در داشتن یک پوست هیدراته و سالم کمک میکنند. سرمهای حاوی ویتامین C و آنتی اکسیدان از پوست در برابر عوامل محیطی مثل آلودگی هوا، اشعههای مضر نور خورشید و التهابات پوستی به خوبی مراقبت میکنند.
مرحله چهارم، کرم دور چشم:
پوست دور چشم نازکترین و حساسترین پوست موجود در صورت است و به همین دلیل، باید از ۲٠ سالگی از آن مراقبت کرد. کرمهای دور چشم مشکلات پوست دور چشم مثل چین و چروک، پف، سیاهی، خشکی و… را کاهش داده و از بروز آنها در سنین بالاتر پیشگیری میکنند. بهترین حالت این است که روزی دوبار از کرم دور چشم استفاده کنید، اما اگر قصدتان این است که تنها روزی یکبار کرم دور چشم بزنید، حتما در روتین شبانه از آن استفاده کنید. سعی کنید که از کرم دور چشمی که حاوی Spf یا همان ضد آفتاب بوده استفاده کنید و برای مراقبت از پوست دور چشم، حتما عینک آفتابی هم بزنید.
مرحله پنجم، محصولات درمانی مثل کرم ضدجوش:
اگر پوستتان دارای مشکلاتی است و به تجویز پزشک از محصولات ضدلک، ضدجوش، ضدچروک یا رتینول استفاده میکنید، در این مرحله باید چنین محصولاتی را به پوست بزنید. این کرمها باید بر روی پوست سبک استفاده شوند تا بیشترین تاثیرگذاری خود را نشان دهند. پس ابتدا بسته بندی محصول را به خوبی خوانده و سپس محصول را روی پوست بزنید. بهتر است محصولاتی که حاوی بنزوئیل پراکسید هستند برای ۱ تا ۳ ساعت روی پوست باقی بمانند. از طرفی دیگر، بهتر است که برای جلوگیری از خشکی پوست، محصولات ضدآکنه و ضدجوش را فقط روی محل دارای جوش بزنید.
مرحله ششم، استفاده از مرطوب کننده:
مرطوب کنندهها مهمترین قسمت روتین پوستی هستند و هر فردی، چه با پوست چرب و چه خشک و چه معمولی باید روزی دوبار از مرطوب کننده استفاده کند. چرا که مرطوب کنندهها علاوه بر آبرسانی پوست، رطوبت موجود در پوست را هم حفظ کرده و بهترین کار این است که روی پوست مرطوب استفاده شوند. پس ابتدا حتما اجازه دهید که سرمها جذب پوستتان شوند و سپس مرطوب کننده بزنید. همچنین اگر از محصولات ضدجوش، ضد لک و… استفاده کردهاید، برای جلوگیری از تداخل از زدن مرطوب کننده به قسمتهای تحت درمان و پوشیده شده با محصولات درمانی خودداری کنید.
در هنگام خرید مرطوب کننده حتما نوع پوستتان را در نظر داشته باشید. چرا که مرطوب کننده پوست چرب و مختلط باید فاقد چربی، ملایم و سبک باشد و باید برای پوستهای خشک از مرطوب کننده غلیظتری استفاده کرد.
مرحله آخر، کرم ضدآفتاب:
کمی ناعادلانه است، اما باید بگویم که اگر این مرحله از روتین پوستی خود را رعایت نکنید، هر شش مرحله قبلی را قربانی نزدن ضدآفتاب خواهید کرد. چون که اشعههای مضر خورشید بیرحمتر از آن چیزی هستند که فکرش را میکنید. پس یک ضدآفتاب با Spf مناسب را تهیه کرده و همیشه ۲٠ الی ۳٠ دقیقه قبل خروج از منزل، صورتتان و گردنتان را با ۲ الی ۲/۵ بند انگشت از کرم بپوشانید. همچنین هر ۲ ساعت یکبار کرم ضدآفتاب خود را تمدید کرده و از کلاه آفتابی هم استفاده کنید.
ترتیب روتین پوستی شبانه
پوست از ساعت ۲۳ تا ۴ صبح خود را بازسازی کرده و این زمان بهترین وقت برای استفاده از محصولات درمانی است.
مرحله اول، شستن و پاک کردن صورت:
در اولین مرحله روتین شبانه هم باید مثل روتین روزانه عمل کنید. یعنی ابتدا پوست خود را قبل شستن با شوینده، با یک پاک کننده مناسب پاک کنید تا آلودگیها، گرد و خاک، تعریق و چربیهای مواد آرایشی از روی پوست کنار بروند. پاک کردن صورت بر خلاف روتین روزانه، در روتین شبانه اجباری است. سپس صورت خود را با شوینده مخصوص پوستتان بشویید و خشک کنید. اگر در این مرحله از فیس براش هم استفاده کنید شست و شو به بهترین شکل انجام میشود.
مرحله دوم، استفاده از تونر و محصولات تقویتی:
اگر قصد استفاده از تونر را دارید، اکنون وقت استفاده از آن است. حالا اگر به پیشنهاد پزشک یا صلاح خودتان از محصولات تقویتی مثل سرم یا آبرسان استفاده میکنید، آنها را روی پوست اعمال کنید.
مرحله سوم، کرم دور چشم:
حالا دوباره وقت استفاده از کرم دور چشم فرا رسیده است. اگر شیوه استفاده صحیح از کرم دور چشم را نمیدانید، حتما با یک جست و جوی ساده آن را یاد بگیرید تا از آسیب رساندن به پوست دور چشم جلوگیری کنید.
مرحله چهارم، استفاده از محصولات درمانی و لایه بردارها:
بدن در هنگام خواب بسیار آرام است و به دلیل بازسازی شبانه، محصولات درمانی را به بهترین شکل جذب میکند. پس اگر از محصولات درمانی مختلفی مثل کرم، رتینول، سرم درمانی، محصولات ضدجوش، ضدعفونی کننده، لایه بردار یا… استفاده میکنید، باید در این مرحله از آنها استفاده کنید. توجه کنید که چنین داروهایی فقط باید زیر نظر پزشک استفاده شوند و این به آن معنا نیست که هر داروی پوستی را شبها به طور خودسرانه به پوستتان بزنید.
اگر قرار است به طور همزمان از چند محصول درمانی پوست استفاده کنید، به هیچ وجه آنها را به طور همزمان به پوست نزنید. چون در این صورت احتمال تحریک، التهاب و کاهش اثربخشی محصولات وجود دارد. پس میتوانید با مشورت پزشک، برخی از محصولات را در عصر و برخی دیگر را در روتین شبانه استفاده کنید.
مرحله آخر، مرطوب کننده یا کرم شب:
مرطوب کننده روز با مرطوب کننده شب متفاوت است و غلظت بیشتری دارد. به همین دلیل طی چند ساعت جذب پوست شده و از تبخیر رطوبت موجود در پوست پیشگیری میکند. مرطوب کنندهها و کرمهای شب باید سبک بوده، خاصیت آبرسانی داشته باشند و بتوانند رطوبت موجود در پوست را حفظ کنند.